Söka jobb tips

 

Någon gång i sitt liv behöver alla söka jobb. Ibland måste man ha ett jobb enbart för att överleva och skaffa pengar, och ibland är man ute efter att förverkliga sig själv genom arbete. Är du ute efter att landa det jobb du vill ha, som kommer få dig att växa – då ska du läsa vidare. Jag skriver detta utifrån egen erfarenhet, vad jag har kommit fram till och vad som har funkat för mig.

 

Vad vill du göra?

Innan du ens börjar söka jobb, bör du fråga dig själv – vad vill jag göra? Den här frågan är svårare än man tror. Svara ärligt, utan att tänka på din utbildningsbakgrund, vad som borde vara din väg framåt osv. Om du kunde göra vad som helst, vad skulle det vara?

 

Vilket företag vill du jobba på?

Nästa steg är att fundera ut vilket företag du vill jobba på – vad står företaget för, matchar det dina värderingar? Vilka jobbar där, känner du redan någon där? Ta reda på mer och framförallt ta reda på vem som bestämmer vid rekrytering. Oftast är det den chef som har rekryteringsbehovet, inte HR. HR är en stödfunktion, och spelar naturligtvis roll, men är inte avgörande. Söker företaget folk och matchar du profilen på ett ungefär? Då ska du söka jobbet så klart. Men vad gör du om företaget inte söker folk just nu? Då ska du göra som jag gjorde när jag ville jobba på ett konsultföretag.

 

Så här gjorde jag

Jag skrev ett personligt brev med CV till HR och till VD:n och förklarade vem jag är och varför jag måste jobba på deras företag. ”Sence of urgency” måste vara på riktigt och kännas på riktigt för dig, det går inte att fejka passion. Jag fick inget svar. En vecka senare ringde jag upp HR personen och fick höra att de inte söker någon. Sen ringde jag upp VD:n och fick samma svar. ”Jag förstår att ni inte söker någon just nu, men jag tycker ert företag är det enda stället jag kan tänka mig att jobba på, jag kommer att fortsätta höra av mig, tills det kommer någon öppning”, sa jag. Och så blev det.

 

Jag bet mig fast

En gång i månaden ringde jag VD:n, och sa samma sak. Till slut, efter några månader, fick jag komma på ett möte. Där fick jag berätta om mig själv, och varför jag skulle passa in så bra hos företaget, och framförallt, vad jag kan göra för dem. Sen hände ingenting. Jag fortsatte att ringa en gång i månaden tills en dag VD:n ringde upp mig! Och gissa – erbjöd mig ett jobb som inte fanns! Hurra! Hela processen tog ungefär 1 år, men jag fick det jag ville ha! Jag trivdes superbra på arbetsplatsen, fick världens bästa kollegor och framförallt en chef som såg mig, min potential och som hjälpte mig att växa.

 

Laserfokus

Mitt bästa tips är alltså att först veta vad du vill och var du vill jobba Sedan ska du bita dig fast och fokusera med en lasers precision, outtröttligt, systematiskt på det du vill ha. Det kommer att ta tid, med det är värt det. Ge inte upp!

 

Teknikaliteter

Det är ju självklart att du måste ha rätt utbildning, erfarenhet osv. för det jobb du söker. Har du inte det – då måste du skaffa dig det. Men förutsätt inte att du måste gå ny universitetsutbildning, kanske kan man tweaka det du kan så att det passar? Se till att din erfarenhet, dina kunskaper och bakgrund presenteras på ett för det jobb du söker relevant sätt. Skriv om ditt CV och ditt personliga brev så att det passar in. Beskriv för varje jobberfarenhet du haft vad du bidrog med för nytta för företaget . Glöm inte beskriva vilken nytta du kan bidra med för det företag där du vill hamna, visa din passion och att du är en människa! Och glöm inte att hålla det kort! Ett personligt brev ska inte vara längre än en A4. CV:t kan du ha i två format: kort CV på max en sida, och fullständigt CV som kan vara så långt som det behövs. Folk orkar inte läsa hur mycket som helst innan de tappar intresse, så du kan växla mellan vilket du vill använda.

 

Skippa floskler

Finns det något tråkigare än floskler som ”flexibel”, ”klarar av många bollar i luften”, ”teamspelare”, ”analytisk” – ja, de är ju många. Beskriv dig själv på ett mer spännande sätt som kan intressera företaget. T.ex: ”jag biter mig fast och ger mig inte förrän uppgiften är löst”, eller ”att jobba i team tycker jag är både roligt och effektivt”…

 

Lycka till – och hör av dig! Dela med dig av dina jobbsökartips, eller berätta hur det har gått? Gå nu och sök jobb!

 

Lästips

Här är några lästips!

 

https://www.pbs.org/newshour/economy/ask-the-headhunter/ask-the-headhunter-zen-and-the-art-of-bypassing-hr-screenings

”Zen and the art of making a living”, av Laurence G Boldt (finns både i tryck och som e-bok)

https://80000hours.org/career-guide/job-satisfaction/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Aleksandra Holmlund . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.