Ellie

Ikväll red jag för sista gången med Ellie, en kvinna i sin bästa ålder, liksom jag. Lite seg och trött på alla som sparkar på henne dagarna i ända. Hon är en av de äldsta hästarna på ridskolan, och kan i princip alla övningar på lektionerna. Tryggare häst får man leta efter. Det tog ett bra tag innan vi förstod oss på varandra, jag var rätt frustrerad i början.

Tack Ellie för allt du har lärt mig. Det är helt fascinerande att ett djur kan förmedla så mycket klokskap, kärlek och tillit utan ett ord. Jag har haft hund som liten och tycker att jag har bra hand med djur, men jag har aldrig ridit och haft att göra med hästar. De är ju så mycket större än en själv, så man kan inte hantera de på samma sätt som en hund. Men en sak är säker – vissa saker är gemensamma. Den viktigaste tror jag, är positiv förstärkning.

Det är den absolut viktigaste komponenten i all interaktion med både djur och människor. Jag är helt säker. Man förstärker det goda och ignorerar det dåliga. Skippa kritiken eller piskan (in i det sista), och fram med beröm, en god klapp och en morot. Det funkar alla dar i veckan! Och man blir så glad, och hästen blir glad, och skuttar fram, och får så mycket energi, och flyger fram, och jag har världens bästa sits i galoppen och livet är underbart!

Åh vad jag kommer sakna dig Ellie!

Och jag kommer inte att glömma att du gillar att klia dig på näsan när du blivit svettig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Aleksandra Holmlund . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.